Sälj guld och få råd med alla böcker som du önskar

Finns det något underbarare än att krypa upp i soffan med en god bok och något gott att äta och dricka? Få uppleva andra världar, lära sig nya saker och kunna utvecklas som person bara genom att läsa böcker. För att få råd med nya böcker, kunna bygga en skön läshörna eller gå en skrivkurs kan du sälja guld och diamanter som bara ligger och skräpar i ditt hem.

Sälja guld enkelt och snabbt

 

Oavsett vad du behöver pengar till, så kan du alltid leta igenom din bostad och undanstoppade lådor i förrådet för att hitta guld och diamanter som du kan sälja. Du kommer att bli förvånad över att du troligtvis har pengar som bara ligger i din bostad utan att du vet om det. Ringen som du köpte för tio år sedan, men som egentligen inte är din stil. Guldkedjan eller smycket som du fick av en före detta pojkvän eller flickvän på alla hjärtans dag. Smyckena är inte stora, men guld- och diamantpriset är högt. Du kan enkelt tjäna tusenlappar. Hur gör du då? Gå in på Diamantbrev för att sälja guld och diamanter, så får du väldigt bra betalt. Mest kronor per gram guld eller diamant i Sverige. På deras sajt kan du beställa ett försäkrat kuvert som de gratis skickar hem till dig. När de sedan fått dina guldsmycken kommer de inom ett dygn att betala ut pengarna till dig.

Köpa böcker

Med extra tusenlappar på kontot kan du äntligen ha egen bokrea och köpa böcker. Antingen köper du en hel serie eller så satsar du på lite dyrare och finare böcker. Varför inte en snygg coffeetable med konst eller vackra naturfoton som du låter ligga framme? Både en bok och en inredningsdetalj. Eller så köper du en faktabok inom ett riktigt smalt ämne. Skön bok att verkligen njuta av, men eftersom den inte trycks i någon stor upplaga kostar den lite mer än en pocket av John Grisham eller Viveca Sten. Du kan också köpa äldre böcker på bokantikvariat. Intressanta böcker att läsa som samtidigt är som vackra prydnader i din bokhylla.

Inred en läshörna

Du kan också investera pengarna i en läshörna. Köp en skön fåtölj med fotpall. Ett fint bord för din bok och kaffekopp. En läslampa som både ger ett skönt lässken och som är snygg. Omge läshörnan med böcker och bra citat av kloka författare. Skapa helt enkelt ett favoritställe att läsa och relaxa på.

Gå en skrivkurs

Drömmer du om att skriva en egen bok? Varför inte använda pengarna för att åka iväg en helg på en skrivworkshop eller börja en skrivkurs på distans? Du förbättrar ditt skrivande och tar ett första steg att en dag bli författare själv.

Allt om böcker

Den snabba utvecklingen av digitala medier har även förändrat bokens betydelse. Många uppskattar fortfarande formen av den klassiska boken i tryckt format som aldrig kommer gå ur tiden. Tillgängligheten på digitala böcker lockar en annan målgrupp och lockar fler att ta del av skönlitteratur, biografier och facklitteratur. Utbudet är enormt stort och oavsett vad läsaren söker finns det mycket att välja på.

Böcker med spetskompetens

Bredden av böcker skapar ett behov av specifika nischer för att läsare lättare ska hitta litteratur med spetskompetens. Detta är bland annat viktigt för bostadsrättsföreningar som kan behöva kunskap och vägledning från företag som nabo.se, vilka riktar in sig på fastighetsförvaltning. Läsare ska enkelt kunna hitta facklitteratur inom sin nisch och även annan relevant litteratur som publicerats inom samma kategori.

Facklitteraturens betydelse

Författare som vill bidra till ämneskunskaper kan ta del av utbudet och komplettera redan existerande böcker. Vissa förlag tar endast emot författare inom en viss nisch och behöver ämneskunniga faktagranskare. Om boken ska publiceras i tryckt eller digitalt format beror ofta på vilket genomslag boken förväntas få och vilka läsarna är. Yngre läsare väljer oftare e-böcker framför tryckta böcker. Utbudet på böcker görs internationellt om de publiceras digitalt på engelska, men mycket facklitteratur riktar sig enbart till den svenska marknaden. SvD har presenterat en lista över 2000-talets bästa facklitteratur.

Kulturellt värde

Böcker har alltid varit en del av vår historia och kultur, där utbudet påverkas av var och hur vi lever. Att läsa böcker är en källa till både nöje och utbildning. De stillar nyfikenhet, utvecklar intressen och bidrar med kunskap. Boken är också en del av människors identitet som påverkar vilka vi är eller vill vara både i hemmet och i samhället. Föräldrar har stor betydelse för barnens bokintresse. Samtidigt som deras närvaro har blivit en viktig del av samhällsstrukturen är valet av böcker något högst personligt.

Böcker om ledarskap

Oavsett inom vilket område du vill få större kunskaper kan du bland annat läsa dig till dessa kunskaper. I tidigare inlägg har vi tipsat dig om böcker som ger dig kunskaper inom städning och böcker som ger dig större kunskaper inom hemmafix. Är du intresserad av hur du kan bli en bättre ledare kan du gå en ledarskapsutbildning, men du kan också läsa böcker som ger dig bra kunskaper och insikter på ämnet ledarskap. I det här inlägget vill vi ge dig några tips på böcker som kan vara användbara om du vill lära dig mer ledarskap.

Gruppsykologi

 

För att du ska kunna leda en grupp är det bra om du förstår psykologin bakom hur en grupps dynamik fungerar. En bok du bör spana in då är boken Gruppsykologi – om grupper, organisationer och ledarskap som är skriven av Lars Svedberg. Förutom att boken berättar om grupper går den även igenom organisationer och ledarskap.

Att skapa effektiva team

I boken Att skapa effektiva team : en handledning för ledning och medlemmar, som är skriven av författaren Susan A. Wheelan, får du svaret på hur du kan tänka för att skapa och leda ett högpresterande team och hur du som ledare ska hantera gruppen under olika förutsättningar och situationer.

Nya perspektiv på organisation och ledarskap

Om du är intresserad av det teoretiska bakom hur man leder en organisation och ledarskap är boken Nya perspektiv på organisation och ledarskap, som är skriven av författarduon Lee G Bolman och Terrence E Deal, den bok du bör kolla upp. I den här boken får du många värdefulla perspektiv på organisation och ledarskap.

Ledarskap och organisation

I boken Ledarskap och organisation, som är skriven av författaren Maria Bergengren, får du veta mer om hur du kan tänka för att möta människor som individer. Men också i en organisation och i grupp. I den här boken får du många bra tips på hur du skapar ett arbetsklimat som uppmuntrar samarbete, engagemang och kommunikation.

Coachande ledarskap

Att vara ledare kan innebära en hel del utmaningar i vardagen. I boken Coachande ledarskap : för samarbete, effektivitet och hälsa, som är skriven av författaren Hilmar Thór Hilmarsson, får du tips på verktyg och metoder som kan hjälpa dig att lösa de problem som uppstår på en arbetsplats.

Börja göra

En annan bok vi vill tipsa om som ger dig bra färdigheter inom ledarskap är boken Börja göra – en handbok i ledarskap, medarbetarskap och medarbetarkommunikation som är skriven av författarna Emma Egnell, Johan Book och Niklas Delmar. I den här boken får du många bra tips på hur du får saker gjorda och hur du engagerar dina medarbetare för att de ska bli mer effektiva i sitt arbete. Dessutom får du tips på hur du stöttar dina medarbetare i deras utveckling.

Ledarskap

Den sista boken vi vill tipsa dig om är boken Ledarskap som är skriven av författarna Stefan Sveningsson och Mats Alvesson. I den här boken får du en nyanserad bild på ledarskapets betydelse i organisationer samt forskningen bakom.

Inred för läsning

Läsning är viktigt, både för barn och vuxna. Genom att läsa mycket ökar ordförrådet, grammatiken blir bättre och fantasin får en boost. Det går att läsa överallt, och så länge det finns en bok i handväskan är man aldrig helt ensam. Men när man läst ett antal böcker på skumpiga bussar eller på hårda bänkar väntandes på tåget så kan det vara skönt med en miljö som verkligen inspirerar och underlättar för läsning.

Textilier

Om man tycker att läsning är lite svårt, eller om man har svårt att koncentrera sig under längre perioder, så kan det underlätta att inreda en lugn, stressfri plats där man kan sitta och verkligen helt förlora sig i en bra bok. Textilier, till exempel mattor, är bra material för att skapa en sådan plats. Något som är bra att tänka på när man inreder en plats gjord för läsning är vilka

färger man väljer på sina textilier. En grön matta signalerar lugn och välbefinnande, medan den lite piggare gula färgen kan göra det svårare att komma ner i varv. Att välja varma färger är också bra. Men allt detta är såklart högst personligt, och det är viktigt att du väljer färger och former som just du trivs med.

Möbler

För att skapa en riktigt mysig läshörna kan det också behövas lite möbler. En del föredrar att lägga sig i sängen för att läsa, men om man inte trivs med detta kan en mysig läshörna vara ett fantastiskt alternativ. Det är naturligtvis viktigt med en riktigt skön fåtölj eller liknande, där man kan sitta riktigt bekvämt under många timmar. Att välja en stol som fungerar för just dig är jätteviktigt för att undvika

ryggont eller andra otrevligheter. Det är också roligt att kunna matcha tyget i sin fåtölj med färgen på mattan. Om du har en långhårig, mörk matta kan det vara trevligt med en ljusare, mer avskalad fåtölj. Om du å andra sidan har en ljus, platt matta så kan en mörkare eller färggladare matta bryta av på ett fint sätt.

Det är också jätteviktigt med en bra belysning. Att sitta och läsa i halvmörker är om att be om huvudvärk eller trötta ögon. Det kan behövas både en bra takbelysning och en riktig läslampa för att ljuset ska räcka till.

Viktigt att läsa böcker för barn

Böcker är livsviktiga för barn och du som förälder kan göra en väldigt stor skillnad för barnet om du börjar med högläsning i tidig ålder. Genom att börja läsa för barn i tidig ålder främjas deras språkutveckling och deras ordförråd utvecklas snabbt. Därför är det bra att ha ett litet bibliotek hemma med bra barnböcker. För äldre barn som just börjat läsa kan det vara en bra idé att försöka motivera barnet att läsa mycket själv. Du kan alltid muta barnet med klistermärken som barnet kan märka sina böcker med eller så kan barnet varva läsning med lite kreativ lek med olika klistermärken. Alla sätt är bra utom de dåliga. Lägg upp ett lager med klistermärken i ett skåp som du kan ta fram vid tillfälle. De är också bra att ha ett gäng i pyssellådan. De allra flesta barn gillar att klippa och klistra. Att hitta en bok som är på barnets nivå är en nyckeln för att få barnet att vilja läsa mer. Att skapa en mysig stämning när barnet ska läsa och kanske inreda en speciell läshörna kan också vara en morot för att få barnet att vilja spendera mer tid med böckerna.

 

Bygg upp ordförrådet genom att läsa

En vuxen behöver ungefär 50 000 ord för att klara det dagliga livet på ett bra sätt, att hänga med i nyhetssändningarna, kunna förstå text i en tidning och kunna följa anvisningar. Ordförrådet byggs på genom tryckt text som böcker, tidningar och undertexter. Genom att läsa en bra bok kan både vuxna och barns ordförråd utvecklas. Barn som läser mycket utvecklar ett mycket större ordförråd än de barn som inte gör det. Avkodning och språkförståelse är viktigt för barns läsfärdighet. Avkodning handlar om att kunna sätta samman olika språkljud till ord och hur språkljud representeras av olika bokstäver. Att förstå språk handlar om ordförråd, begrepp och om att dra slutsatser och tolka olika sammanhang.

Böcker om hemmafix

Om du går i tankarna att du vill fixa ditt hem finns det en hel del böcker som kan vara värda att läsa innan du gör det. Men något som kan vara bra att komma ihåg är att en del moment bör lämnas över till en professionell person som har både kunskapen och erfarenheten. Om du till exempel aldrig har målat förut kan det vara värt att anlita en målare. För att hitta en målare i din närhet söker du till exempel efter målare i stockholm om du bor i Stockholmsområdet. Med det sagt är det hög tid att vi ger dig tips på böcker som handlar om hemmafix.

 

Byggnadsvård

”Byggnadsvård: hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem” är titeln på en bok som är skriven av författaren Erika Åberg. Erika Åberg har en lång erfarenhet kring allt som har med byggnadsvård att göra. Dessutom har vi kunnat se henne som byggnadsvårdsexpert i Svt:s stora succé ”Det sitter i väggarna”. Boken innehåller tips på hur du kan tänka när du ska restaurera ett hem och hur du kan renovera på ett hållbart sätt.

Stoppa, klä om och renovera möbeln

Om du vill lära dig mer om hur du klär om och renoverar möbler är boken ”Stoppa, klä om och renovera möbeln” av författarduon Uno Eriksson och Lise-lotte Boström den bok du bör spana in. Boken innehåller tips och guider på hur du kan ge gamla möbler ett nytt liv.

Beautifully Organized

Det här med att organisera sitt hem är inte alltid det lättaste. I boken ”Beautifully organized” av författaren Nikki Boyd får du massor av värdefulla tips på hur du kan tänka för att organisera ditt hem på ett praktiskt och hållbart sätt som får dig att trivas i ditt hem ännu bättre och blir mer inbjudande för gäster.

Martha Stewart’s Homekeeping Handbook

En av de mest sålda böckerna som berör ämnet hemmafix kom ut år 2006 men ligger än idag i topplistorna. Boken ”Martha Stewart’s Homekeeping Handbook” är skriven av författaren och entreprenören Martha Stewart. Boken ger dig tips och råd för hemmets alla rum och hur du bäst tar hand om ditt hem oavsett vilken storlek du bor på.

Stora boken för hemmafixaren

Sist men inte minst har vi boken ”Stora boken för hemmafixaren” som är skriven av författarna Daniel Röös och Karin Hedin Röös. Som bokens namn redan har berättat är denna bok fylld av tips för dig som har ett intresse av att fixa hemma själv på egen hand. Boken innehåller allt du behöver veta om hemmafix och ger dig bra kunskap kring ämnet.

3 tips på hur du skriver en bra bok

Varje person med en historia att berätta kan skriva en bok och få den utgiven. Den svåraste biten är inte att få den utgiven, utan snarare att komma igång och börja skriva regelbundet.

 

Kom igång med en egen arbetsplats

 

Först och främst bör du skapa en bra arbetsplats där du kan fokusera 100 procent på att skriva. Till din hjälp har du Helio kontorshotell som erbjuder flexibla arbetsplatser, coworking och kontor. Ett medlemskap hos Helio låter dig ha ett eget skrivbord, ett helt eget rum eller sitta på en öppen plats – du bestämmer! Här ingår event, föreläsningar och möjligheten att träffa hundratals andra medlemmar som kan motivera dig. Dessutom ingår i medlemskapet ekologiskt kaffe, frukt, supersnabbt wifi och inte minst glada community managers som hjälper dig med allt du behöver.

 

När du har en plats att skriva från finns det ett antal tips som hjälper dig att börja skriva regelbundet och hålla dig motiverad. Se till att du har en idé om din berättelse med en färgstark karaktär och realistiska konflikter innan du skriver.

Läs vidare för att kika på tre tips som gör dig mer framgångsrik och produktiv i ditt skrivande!

3 tips som gör dig produktiv

1. Avgör vilka mål du har – För att förbli fokuserad och produktiv är det bra att vara ärlig mot dig själv angående dina mål. Vilka är dina skäl till att skriva boken? Ser du det som en lättsam hobby eller drömmer du om att skriva nästa bästsäljare? Oavsett vad dina mål är så kommer dina fastställda mål hjälpa dig att vara fokuserad under hela skrivprocessen.

2. Sätt upp dagliga mål – Sätt upp konkreta mål istället för att skriva när du känner för det eller får plötsliga kreativa infall. Dina mål bör vara baserade på din skrivhastighet och på hur mycket tid du har. Sätt upp mål som du vet att du skulle kunna klara av. Istället för att chansa på tio sidor om dagen är det bättre med en sida som du garanterat klarar av.

3. Schemalägg din dagliga skrivning – Utöver ditt dagliga mål bör du också ha en bestämd tid som du skriver. Blockera en tid på dagen där du bara ägnar dig åt skrivning.

Läs billigt som pensionär

Äntligen tid för att läsa! Kanske har du gått ett helt yrkesliv och bara längtat efter långa fria dagar att sjunka in i en god bok. Som pensionär har du alla möjligheter att checka av titlarna på att läsa-listan och med hjälp av någon av de seniorrabatter som kan hittas online behöver läsningen inte bli en dyrbar hobby.

 

Ett tips för att hitta en bra deal för böcker och läsning är att kolla in sajter som https://seniordeal.se/ där du kan hitta inte bara bokrelaterade rabatter utan även erbjudanden som kan hjälpa dig få ned många olika kostnader kring exempelvis hälsa, mobilabonnemang, glasögon och annat. Även om du följt guider om knep för att få så hög pension som möjligt är pensionen oftast mindre än vad du tidigare är van att tjäna, så en bra rabatt är aldrig fel!

 

Du har säkert redan en hel hög med boktitlar du vill sätta tänderna i, men om du vill känna dig med i tiden kommer här tips på två nyutgivna böcker du verkligen borde läsa. Att ha gått i pension innebär såklart inte att du inte är intresserad av att hänga med i samtidslitteraturen! Du själv må vara en klassiker, men den hyllan behöver du inte begränsa din läsning till.

 

Mats Strandbergs Konferensen är perfekt för dig som vill känna dig nöjd med att ha pensionerat dig från arbetslivet. Den konferens Strandberg skickar sina karaktärer på är nämligen en riktigt skrämmande historia med ond bråd död på schemat. ”En blodig thriller om den värsta teambuildingen någonsin” – det här är en riktigt läskig skräckroman för dagtidsläsning!

Senaste året största debutantsensation måste sägas vara Lydia Sandgren och hennes roman Samlade verk. Augustprisvinnare 2020 och av Aftonbladet beskriven som ”700 sidor litterär lyskraft”. I Samlade verk möter vi en konstnärsvärld i 1980-talets Göteborg, en riktig nostalgitripp alltså. Romanen behandlar frågor i fältet mellan fiktion och sanning, ett grepp som verkligen ligger i tiden.

Författarutbildningar i Sverige

Det finns många som drömmer om att skriva en bok, att bli den nästa J.R.R. Tolkien eller Stephanie Meyer och få sitt verk inte bara läst av miljoner men även kanske adapterat till film och TV. Men hur gör man egentligen för att skriva en bok? Var ska man ens börja? Som tur är finns det flera utbildningar i Sverige för den som vill ha hjälp.

Varför utbildning?

Behövs det verkligen utbildning för att bli en författare? Både ja och nej. Det är absolut möjligt att skriva en bok utan att ha gått en författarutbildning, men chansen att det blir en riktigt bra bok ökar med en gedigen utbildning i ryggen. Genom en utbildning får du snabbare tillgång till författarverktyg som annars kan ta flera år att lära sig på egen hand. Du får också tillgång till lärare och skolkamrater som snabbt kommer kunna ge respons på det du skriver, respons som också är konstruktiv och faktiskt hjälper dig framåt.

Var finns utbildningarna?

Författarutbildningar finns på flera platser i Sverige och i flera olika nivåer och längder. Många folkhögskolor har författarlinjer och även kortare sommarkurser. För den som inte har fullvärdiga gymnasiebetyg eller den som verkligen vill fokusera på skrivandet och inte högskolepoäng är det ett bra ställe att börja. Det finns dock även flera linjer på högskolenivå, dels som akademiska linjer men även konstnärliga som specialiserar sig på exempelvis teater- och filmmanus. För att komma in på högskola eller universitet kan det dock vara bra att först ha gjort högskoleprovet för att öka sina chanser att komma in. Med ett godkänt högskoleprov hamnar du som sökande i båda de kvoter av sökande som högskolor och universitet accepterar elever från.

Vad lär man sig?

På en författarutbildning kommer du att få gedigna kunskaper i det svenska språket. Beroende på vilken typ av skola du går och vilken längd utbildningen har så kommer du få testa på olika genrer och skriva både längre och kortare projekt antingen själv eller tillsammans med andra. Vid vissa skolor finns det även samarbeten med andra program vilket möjliggör exempelvis en uppläsning av dikter, filmatisering av manus eller uppsättning av en pjäs. Utöver själva skrivandet kommer du även att få lära dig att ge och ta emot konstruktiv kritik och vid högskolestudier även hur du kan bedriva forskning inom litteratur och det svenska språket.

Många skolor har sina egna inriktningar som kommer att påverka utbildningens utformning. Vissa kanske riktar sig mer mot reklam och kommunikation medan andra är helt konstnärligt inriktade och fokuserar all sin tid på ett stort romanprojekt. Möjligheterna är oändliga för den som vill lära sig.

Böcker på olika sätt

Det är härligt med böcker, det finns alla möjliga sorters böcker för alla smaker och tillfällen. Sagor att läsa för småbarnen, ungdomsböcker och vuxenböcker. Faktaböcker, läroböcker, romaner. Tjocka böcker, tunna böcker och böcker som är mitt emellan. Sedan får vi ju inte glömma e-böcker och ljudböcker för digital läsning. Det finns verkligen något för varje smak.

Det finns bokklubbar med härliga erbjudanden, prenumerationer eller alla möjliga spännande erbjudanden från Hej Senior som ger inspiration. Kanske finns det också en helt oskriven bok. Den du bär på själv, din berättelse som förtjänar att berättas och delas med många. Det är en härlig dröm det där med att ge ut en egen bok. Det är faktiskt inte alls så svårt, särskilt inte om du har en berättelse och gärna också en lust att skriva, själva skrivandet går dock att få hjälp med även om det kan kosta en slant.

Drömmen om att ge ut en bok

 

De flesta av oss bär på något vi vill berätta. Det kan vara upplevelser vi haft, erfarenheter av både goda och dåliga slag eller kanske väldigt speciella kunskaper inom ett särskilt område. Tanken på att ge ut en bok kan kännas stor och mäktig. Går det ens? Var börjar man i så fall?

Det kan vara väldigt svårt att bli antagen av klassiska bokförlag, de där som köper manuset och står för redaktörer, pärmar, tryck och marknadsföring. De flesta manus blir tyvärr inte antagna. Det betyder inte att du ska låta bli att försöka. Kom ihåg att ett av Sveriges största förlag refuserade Pippi Långstrump som ju blev en megasuccé hos ett annat förlag. Så om du har ett manus du gillar ska du absolut försöka, men om det inte blir antaget trots upprepade försök går det också att ge ut det själv på eget förlag eller hos någon form av hybridförlag. Då tar du själv större ansvar för processen, du kan behöva satsa lite pengar på din dröm, olika mycket beroende på vilken lösning du väljer och naturligt nog också hur mycket du gör själv.

Vad kostar det

Du kanske behöver betala för en förstaupplaga med visst antal exemplar eller bara en startkostnad om du väljer ett förlag som erbjuder Print-on-demand. Det senare innebär alltså att boken trycks när någon beställer den på nätet. Som författare kan du självklart också beställa några exemplar om du vill sälja själv. Detta är kanske den billigaste vägen till att ge ut sin egen bok, åtminstone vad avser traditionell pappersbok. Ett annat alternativ är att göra en e-bok, alltså en elektronisk bok som kan laddas ner till dator, mobil eller läsplatta, något som blivit alltmer populärt. Då behövs lite kunskap om hur texten anpassas för bra läsbarhet så det är inte riktigt samma sak som ett vanligt dokument i datorn, men det är absolut inte oöverkomligt, det går att göra själv nästan gratis.

1 2