Inred för läsning

Läsning är viktigt, både för barn och vuxna. Genom att läsa mycket ökar ordförrådet, grammatiken blir bättre och fantasin får en boost. Det går att läsa överallt, och så länge det finns en bok i handväskan är man aldrig helt ensam. Men när man läst ett antal böcker på skumpiga bussar eller på hårda bänkar väntandes på tåget så kan det vara skönt med en miljö som verkligen inspirerar och underlättar för läsning.

Textilier

Om man tycker att läsning är lite svårt, eller om man har svårt att koncentrera sig under längre perioder, så kan det underlätta att inreda en lugn, stressfri plats där man kan sitta och verkligen helt förlora sig i en bra bok. Textilier, till exempel mattor, är bra material för att skapa en sådan plats. Något som är bra att tänka på när man inreder en plats gjord för läsning är vilka

färger man väljer på sina textilier. En grön matta signalerar lugn och välbefinnande, medan den lite piggare gula färgen kan göra det svårare att komma ner i varv. Att välja varma färger är också bra. Men allt detta är såklart högst personligt, och det är viktigt att du väljer färger och former som just du trivs med.

Möbler

För att skapa en riktigt mysig läshörna kan det också behövas lite möbler. En del föredrar att lägga sig i sängen för att läsa, men om man inte trivs med detta kan en mysig läshörna vara ett fantastiskt alternativ. Det är naturligtvis viktigt med en riktigt skön fåtölj eller liknande, där man kan sitta riktigt bekvämt under många timmar. Att välja en stol som fungerar för just dig är jätteviktigt för att undvika

ryggont eller andra otrevligheter. Det är också roligt att kunna matcha tyget i sin fåtölj med färgen på mattan. Om du har en långhårig, mörk matta kan det vara trevligt med en ljusare, mer avskalad fåtölj. Om du å andra sidan har en ljus, platt matta så kan en mörkare eller färggladare matta bryta av på ett fint sätt.

Det är också jätteviktigt med en bra belysning. Att sitta och läsa i halvmörker är om att be om huvudvärk eller trötta ögon. Det kan behövas både en bra takbelysning och en riktig läslampa för att ljuset ska räcka till.