Allt om böcker

Den snabba utvecklingen av digitala medier har även förändrat bokens betydelse. Många uppskattar fortfarande formen av den klassiska boken i tryckt format som aldrig kommer gå ur tiden. Tillgängligheten på digitala böcker lockar en annan målgrupp och lockar fler att ta del av skönlitteratur, biografier och facklitteratur. Utbudet är enormt stort och oavsett vad läsaren söker finns det mycket att välja på.

Böcker med spetskompetens

Bredden av böcker skapar ett behov av specifika nischer för att läsare lättare ska hitta litteratur med spetskompetens. Detta är bland annat viktigt för bostadsrättsföreningar som kan behöva kunskap och vägledning från företag som nabo.se, vilka riktar in sig på fastighetsförvaltning. Läsare ska enkelt kunna hitta facklitteratur inom sin nisch och även annan relevant litteratur som publicerats inom samma kategori.

Facklitteraturens betydelse

Författare som vill bidra till ämneskunskaper kan ta del av utbudet och komplettera redan existerande böcker. Vissa förlag tar endast emot författare inom en viss nisch och behöver ämneskunniga faktagranskare. Om boken ska publiceras i tryckt eller digitalt format beror ofta på vilket genomslag boken förväntas få och vilka läsarna är. Yngre läsare väljer oftare e-böcker framför tryckta böcker. Utbudet på böcker görs internationellt om de publiceras digitalt på engelska, men mycket facklitteratur riktar sig enbart till den svenska marknaden. SvD har presenterat en lista över 2000-talets bästa facklitteratur.

Kulturellt värde

Böcker har alltid varit en del av vår historia och kultur, där utbudet påverkas av var och hur vi lever. Att läsa böcker är en källa till både nöje och utbildning. De stillar nyfikenhet, utvecklar intressen och bidrar med kunskap. Boken är också en del av människors identitet som påverkar vilka vi är eller vill vara både i hemmet och i samhället. Föräldrar har stor betydelse för barnens bokintresse. Samtidigt som deras närvaro har blivit en viktig del av samhällsstrukturen är valet av böcker något högst personligt.