Böcker på olika sätt

Det är härligt med böcker, det finns alla möjliga sorters böcker för alla smaker och tillfällen. Sagor att läsa för småbarnen, ungdomsböcker och vuxenböcker. Faktaböcker, läroböcker, romaner. Tjocka böcker, tunna böcker och böcker som är mitt emellan. Sedan får vi ju inte glömma e-böcker och ljudböcker för digital läsning. Det finns verkligen något för varje smak.

Det finns bokklubbar med härliga erbjudanden, prenumerationer eller alla möjliga spännande erbjudanden från Hej Senior som ger inspiration. Kanske finns det också en helt oskriven bok. Den du bär på själv, din berättelse som förtjänar att berättas och delas med många. Det är en härlig dröm det där med att ge ut en egen bok. Det är faktiskt inte alls så svårt, särskilt inte om du har en berättelse och gärna också en lust att skriva, själva skrivandet går dock att få hjälp med även om det kan kosta en slant.

Drömmen om att ge ut en bok

 

De flesta av oss bär på något vi vill berätta. Det kan vara upplevelser vi haft, erfarenheter av både goda och dåliga slag eller kanske väldigt speciella kunskaper inom ett särskilt område. Tanken på att ge ut en bok kan kännas stor och mäktig. Går det ens? Var börjar man i så fall?

Det kan vara väldigt svårt att bli antagen av klassiska bokförlag, de där som köper manuset och står för redaktörer, pärmar, tryck och marknadsföring. De flesta manus blir tyvärr inte antagna. Det betyder inte att du ska låta bli att försöka. Kom ihåg att ett av Sveriges största förlag refuserade Pippi Långstrump som ju blev en megasuccé hos ett annat förlag. Så om du har ett manus du gillar ska du absolut försöka, men om det inte blir antaget trots upprepade försök går det också att ge ut det själv på eget förlag eller hos någon form av hybridförlag. Då tar du själv större ansvar för processen, du kan behöva satsa lite pengar på din dröm, olika mycket beroende på vilken lösning du väljer och naturligt nog också hur mycket du gör själv.

Vad kostar det

Du kanske behöver betala för en förstaupplaga med visst antal exemplar eller bara en startkostnad om du väljer ett förlag som erbjuder Print-on-demand. Det senare innebär alltså att boken trycks när någon beställer den på nätet. Som författare kan du självklart också beställa några exemplar om du vill sälja själv. Detta är kanske den billigaste vägen till att ge ut sin egen bok, åtminstone vad avser traditionell pappersbok. Ett annat alternativ är att göra en e-bok, alltså en elektronisk bok som kan laddas ner till dator, mobil eller läsplatta, något som blivit alltmer populärt. Då behövs lite kunskap om hur texten anpassas för bra läsbarhet så det är inte riktigt samma sak som ett vanligt dokument i datorn, men det är absolut inte oöverkomligt, det går att göra själv nästan gratis.