Öka din chans till jobb med litteratur

När du av olika anledningar är ute efter att hitta ett nytt jobb är det första du gör att se till att dina ansökningshandlingar är bra. Sedan söker du efter lediga jobb på internet och i de olika jobbapparna som finns. Men eftersom det är många som står utan jobb just nu så är konkurrensen hård och det kan dröja innan du får napp.

Eftersom arbetslöshet kan innebära en hel del dötid så är det en bra idé att göra något bra av det och utöka dina kunskaper. Att läsa böcker är ett bra sätt att öka dina kunskaper, bli mer allmänbildad och underhållen under en tid som annars inte är den roligaste periodenen i livet.

Öka dina kunskaper

Att öka dina kunskaper genom att läsa böcker finns det stora möjligheter att göra. Biblioteken, bokhandlarna och ljudboksapparna är fulla av kunskap du kan ta del av. Om du till exempel söker jobb inom handeln finns det böcker på ämnet som kan hjälpa dig att få mer kunskap om branschen. Om du pluggar till förskollärare eller lärare finns det massor av böcker som är användbara inom yrket. Läs böcker om pedagogik och barnlitteratur för att öka dina chanser att få jobb som till exempel förskollärare. Har du mycket kunskap i det område du söker jobb inom kommer arbetsgivarna att lägga märke till det.

Bli mer allmänbildad

När du läser böcker blir du mer allmänbildad. Det har gjorts många studier på läsning och oavsett vilken genre du läser så blir du mer allmänbildad i jämförelse med de som inte läser. Du kan alltså läsa fantasy och bli mer allmänbildad vilket alltid är användbart när man hamnar på en ny arbetsplats. Dessutom blir det lättare för dig att delta i konversationer om du är allmänbildad.

Få ett bättre ordförråd

Förutom att du kan få ökade kunskaper och bli mer allmänbildad när du läser böcker får du också ett bättre och större ordförråd. Ett stort ordförråd är särskilt bra när du söker jobb eftersom ditt personliga brev kan sticka ut lite mer. Dessutom får du lättare att uttrycka dig även i ditt talspråk och du får lättare att förstå samband om du läser mycket.

Mer empati

Läsning ger en inblick i hur andra människor har det och hur de tänker. Det är alltid användbart att ha empati och förstå andra människor, så även i yrkeslivet. Det ger dig ett verktyg till att bemöta människor i olika situationer vilket är användbart särskilt inom serviceyrken.

Bokcirklar är alltid populärt

Att kunna läsa böcker är en stor förmån plus ett ypperligt sätt att koppla av på. Alla som är bokälskare vet hur skönt det är att längta till boken som skänker spänning, humor, romantik, fakta, historia eller vad den än handlar om. Det är också otroligt utvecklande på många plan att läsa en bok. När det är mycket som pågår i livet kan en bok skänka ett avbrott i olika jobbiga situationer. Det kan bli en källa till återhämtning när boken slås upp och raderna börjar läsas. Tiden försvinner när man läser en bra bok och i fokuset på handlingen så kan inget utifrån störa sinnet.

 

Det finns många olika sorters bokläsare och sätten att läsa böcker är minst lika många. Ett sätt att läsa böcker på är genom läsecirklar och det är alltid lika populärt.

Att diskutera böcker i grupp

Ett mycket välgörande sätt att få andras synvinkel på böcker som lästs är att gå med i en bokcirkel.

Det blir ett umgänge där alla har samma intresse av litteraturen. Det går alldeles utmärkt att starta en egen bokcirkel med en grupp likasinnade. Det behövs en lokal att träffas på och exempelvis kan kontor i olika storlekar rekommenderas att hyra. Då blir det en privat stund för gruppen som träffas och det blir mindre yttre omständigheter som stör.

I dag är det många som lyssnar på böcker via appar på internet och tycker att det är ett enkelt sätt att ta del av olika historier eller faktabaserade ämnen. Många väljer att under lyssningen exempelvis städa, vara ute och promenera eller lyssna under bussturen.

Det går naturligtvis lika bra att diskutera en bok som det har lyssnats på genom att gå med i, eller starta en bokklubb.

Alla böcker i olika ämnen är lämpade för bokklubbar. Gruppen bestämmer själva vilken bok som ska läsas och sedan diskuteras. Blir det stiltje i att komma på vilken bok som ska väljas så finns det ett otal som rekommenderas just i cirkelsammanhang.

Här följer några exempel:

”Min pappa Ann-Christine” – skriven av Ester Roxberg, är mycket populär just nu. En annorlunda historia som också blivit film.

”Gruppen” som kom ut första gången år 1963, är skriven av Mary McCarthy. Den anses av många vara ett mästerverk.

”Återstoden av dagen” som är skriven av Kazuo Ishiguro har fått Bookerpriset och även blivit en flerfaldigt Oscarsbelönad film.

Det finns ett intressant forskningsprojekt om just bokcirklar/läsecirklar. I forskningsprojektet har det gåtts igenom olika delar av hur en bokcirkel kan se ut och vilka funktioner den har.

Att vara med i en bokcirkel kan ge så mycket mer än vad man kanske tror från början. Nya vänskapsband knyts, alla har ett gemensamt intresse och det blir en trevlig social samvaro. Det finns egentligen bara vinster med att hitta en lokal att diskutera böcker i.

Skapa en mysig läshörna

Drömmer du om att ha ett eget bibliotek? Om du inte har ett rum som du kan inreda som bibliotek, vilket de flesta av oss inte har, så kan du satsa på att skapa en riktigt mysig läshörna. Gör en del av ditt vardagsrum eller arbetsrum till ett minibibliotek där du kan njuta av bra böcker.

1# Skön sittplats

Om du ska satsa på en eller två läsfåtöljer eller en soffa beror på hur mycket plats du har och vilka möbler som du vill använda. Om du vill att din läshörna ska ha en mer klassisk (brittisk) stil ska du satsa på buteljgrönt, brunt, svart eller vinrött tyg, gärna i sammet eller läder. Du kan med fördel köpa en fräsch fåtölj på second hand. Vill du hellre skapa en modern läshörna satsar du på ljusa möbler. Om du gillar att dricka te eller kaffe när du läser bör sittplatsen inte vara för ljus. Det är svårt att inte råka spilla.

2# Skapa känsla med posters och tavlor

För att skapa en riktigt skön och personlig känsla i din läshörna ska du köpa snygga posters som passar till din favoritgenre, eller posters på bokomslag. Du kan också köpa ramar och sedan sätta in bilder på kända författare eller dina älsklingsmänniskor. Du hittar både posters och ramar på sköna https://dearsam.se/ som har allt för dina väggar.

3# Din bokhylla

Huruvida du ska ha en bokhylla eller inte beror på hur stor läshörna som du har. Om du skapar en läsplats i ett mindre hörn vill du bara ha snygga väggdekorationer på väggarna, inte en bokhylla. Trots att böcker är vackra och ger en skön vibe, så är det jobbigt att koncentrera sig om det är för rörigt. Då är det bättre att bokhyllan/hyllorna är placerade på annan plats. Kanske så att du kan se dem. Är din läshörna däremot lite större, kanske ett helt rum, så är det härligt att också ha en bokhylla med böcker. Skapa ett läsutrymme som både är mysigt och luftigt på samma gång.

4# Lampan

För att kunna se när du läser behöver du en läslampa, helst en golvlampa med mycket personlighet. Införskaffa en läslampa som passar resten av stilen. Du kan hitta fina läslampor på second hand, om du vill att lampan ska ha patina.

Böcker som handlar om städning

Att städa och hålla ordning i hemmet är något som kanske inte känns som det roligaste att göra efter en lång dag på jobbet. De som har möjlighet kan ju använda sig av en städfirma. Ett exempel på en städfirma är qleano.se/ som hjälper till med både hemstädning, kontorsstädning och flyttstädning. Men att städa är något som de allra flesta av oss behöver göra själva och för att hålla motivationen och inspirationen uppe kan det vara en bra idé att läsa böcker om ämnet. I det här inlägget får du tips på några böcker som kan vara värda att kolla in.

Konsten att städa av Marie Kondo

Det går inte att skriva ett inlägg om städning utan att nämna drottningen av städning och att organisera: Marie Kondo. Hon har till och med en egen metod som kallas för KonMari metoden som går ut på att samla alla saker på ett och samma ställe och sedan gå igenom dem. De saker som man inte känner någon glädje av ska man göra sig av med. Hennes bok ”konsten att städa” har översatts till 30 språk runt om i hela världen. 2019 fick hon en egen serie på Netflix som också fick en Emmy nominering. 2015 blev Marie Kondo utsedd till en av de mest inflytelserika personerna av tidningen Forbes.

Martha Stewart’s homekeeping handbook

Martha Stewart känner vi igen som en amerikansk tv-programledare och heminredare. 2006 släppte hon boken Martha Stewarts’ homekeeping handbook där hon delar med sig av sin gedigna erfarenhet och ger råd kring ämnet. Boken fungerar som en guide över hur du tar hand om ditt hem, oavsett hur stort eller litet du bor.

Städa hållbart med ekotipset: husmorstips och ekohacks av Ellinor Sirén

När vi kollar på topplistan över böcker om städning i Sverige så ligger denna i topp. I städa hållbart med ekotipset: husmorstips och ekohacks som är skriven av Ellinor Sirén får vi lära oss hur vi kan hålla rent i vårt hem på ett sätt som också är bra för miljön. Boken släpps under våren 2021 och innehåller allt ifrån husmorstips på hur du gör städprodukter med det du har hemma till tips och råd på vad du kan tänka på om du vill att städningen ska vara hållbar.

Hushållshandboken: allt du behöver veta för att sköta ett hem av Hans Reuterskiöld

Det här är boken du kan ge bort till någon som är nyligen utflugen från föräldrahemmet. I Hans Reuterskiölds bok får du tillsammans med härliga illustrationer tips på hur du sköter ditt hem. Allt från sophantering till att rensa avlopp.