Bokcirklar är alltid populärt

Att kunna läsa böcker är en stor förmån plus ett ypperligt sätt att koppla av på. Alla som är bokälskare vet hur skönt det är att längta till boken som skänker spänning, humor, romantik, fakta, historia eller vad den än handlar om. Det är också otroligt utvecklande på många plan att läsa en bok. När det är mycket som pågår i livet kan en bok skänka ett avbrott i olika jobbiga situationer. Det kan bli en källa till återhämtning när boken slås upp och raderna börjar läsas. Tiden försvinner när man läser en bra bok och i fokuset på handlingen så kan inget utifrån störa sinnet.

 

Det finns många olika sorters bokläsare och sätten att läsa böcker är minst lika många. Ett sätt att läsa böcker på är genom läsecirklar och det är alltid lika populärt.

Att diskutera böcker i grupp

Ett mycket välgörande sätt att få andras synvinkel på böcker som lästs är att gå med i en bokcirkel.

Det blir ett umgänge där alla har samma intresse av litteraturen. Det går alldeles utmärkt att starta en egen bokcirkel med en grupp likasinnade. Det behövs en lokal att träffas på och exempelvis kan kontor i olika storlekar rekommenderas att hyra. Då blir det en privat stund för gruppen som träffas och det blir mindre yttre omständigheter som stör.

I dag är det många som lyssnar på böcker via appar på internet och tycker att det är ett enkelt sätt att ta del av olika historier eller faktabaserade ämnen. Många väljer att under lyssningen exempelvis städa, vara ute och promenera eller lyssna under bussturen.

Det går naturligtvis lika bra att diskutera en bok som det har lyssnats på genom att gå med i, eller starta en bokklubb.

Alla böcker i olika ämnen är lämpade för bokklubbar. Gruppen bestämmer själva vilken bok som ska läsas och sedan diskuteras. Blir det stiltje i att komma på vilken bok som ska väljas så finns det ett otal som rekommenderas just i cirkelsammanhang.

Här följer några exempel:

”Min pappa Ann-Christine” – skriven av Ester Roxberg, är mycket populär just nu. En annorlunda historia som också blivit film.

”Gruppen” som kom ut första gången år 1963, är skriven av Mary McCarthy. Den anses av många vara ett mästerverk.

”Återstoden av dagen” som är skriven av Kazuo Ishiguro har fått Bookerpriset och även blivit en flerfaldigt Oscarsbelönad film.

Det finns ett intressant forskningsprojekt om just bokcirklar/läsecirklar. I forskningsprojektet har det gåtts igenom olika delar av hur en bokcirkel kan se ut och vilka funktioner den har.

Att vara med i en bokcirkel kan ge så mycket mer än vad man kanske tror från början. Nya vänskapsband knyts, alla har ett gemensamt intresse och det blir en trevlig social samvaro. Det finns egentligen bara vinster med att hitta en lokal att diskutera böcker i.