Viktigt att läsa böcker för barn

Böcker är livsviktiga för barn och du som förälder kan göra en väldigt stor skillnad för barnet om du börjar med högläsning i tidig ålder. Genom att börja läsa för barn i tidig ålder främjas deras språkutveckling och deras ordförråd utvecklas snabbt. Därför är det bra att ha ett litet bibliotek hemma med bra barnböcker. För äldre barn som just börjat läsa kan det vara en bra idé att försöka motivera barnet att läsa mycket själv. Du kan alltid muta barnet med klistermärken som barnet kan märka sina böcker med eller så kan barnet varva läsning med lite kreativ lek med olika klistermärken. Alla sätt är bra utom de dåliga. Lägg upp ett lager med klistermärken i ett skåp som du kan ta fram vid tillfälle. De är också bra att ha ett gäng i pyssellådan. De allra flesta barn gillar att klippa och klistra. Att hitta en bok som är på barnets nivå är en nyckeln för att få barnet att vilja läsa mer. Att skapa en mysig stämning när barnet ska läsa och kanske inreda en speciell läshörna kan också vara en morot för att få barnet att vilja spendera mer tid med böckerna.

 

Bygg upp ordförrådet genom att läsa

En vuxen behöver ungefär 50 000 ord för att klara det dagliga livet på ett bra sätt, att hänga med i nyhetssändningarna, kunna förstå text i en tidning och kunna följa anvisningar. Ordförrådet byggs på genom tryckt text som böcker, tidningar och undertexter. Genom att läsa en bra bok kan både vuxna och barns ordförråd utvecklas. Barn som läser mycket utvecklar ett mycket större ordförråd än de barn som inte gör det. Avkodning och språkförståelse är viktigt för barns läsfärdighet. Avkodning handlar om att kunna sätta samman olika språkljud till ord och hur språkljud representeras av olika bokstäver. Att förstå språk handlar om ordförråd, begrepp och om att dra slutsatser och tolka olika sammanhang.