3 tips på hur du skriver en bra bok

Varje person med en historia att berätta kan skriva en bok och få den utgiven. Den svåraste biten är inte att få den utgiven, utan snarare att komma igång och börja skriva regelbundet.

 

Kom igång med en egen arbetsplats

 

Först och främst bör du skapa en bra arbetsplats där du kan fokusera 100 procent på att skriva. Till din hjälp har du Helio kontorshotell som erbjuder flexibla arbetsplatser, coworking och kontor. Ett medlemskap hos Helio låter dig ha ett eget skrivbord, ett helt eget rum eller sitta på en öppen plats – du bestämmer! Här ingår event, föreläsningar och möjligheten att träffa hundratals andra medlemmar som kan motivera dig. Dessutom ingår i medlemskapet ekologiskt kaffe, frukt, supersnabbt wifi och inte minst glada community managers som hjälper dig med allt du behöver.

 

När du har en plats att skriva från finns det ett antal tips som hjälper dig att börja skriva regelbundet och hålla dig motiverad. Se till att du har en idé om din berättelse med en färgstark karaktär och realistiska konflikter innan du skriver.

Läs vidare för att kika på tre tips som gör dig mer framgångsrik och produktiv i ditt skrivande!

3 tips som gör dig produktiv

1. Avgör vilka mål du har – För att förbli fokuserad och produktiv är det bra att vara ärlig mot dig själv angående dina mål. Vilka är dina skäl till att skriva boken? Ser du det som en lättsam hobby eller drömmer du om att skriva nästa bästsäljare? Oavsett vad dina mål är så kommer dina fastställda mål hjälpa dig att vara fokuserad under hela skrivprocessen.

2. Sätt upp dagliga mål – Sätt upp konkreta mål istället för att skriva när du känner för det eller får plötsliga kreativa infall. Dina mål bör vara baserade på din skrivhastighet och på hur mycket tid du har. Sätt upp mål som du vet att du skulle kunna klara av. Istället för att chansa på tio sidor om dagen är det bättre med en sida som du garanterat klarar av.

3. Schemalägg din dagliga skrivning – Utöver ditt dagliga mål bör du också ha en bestämd tid som du skriver. Blockera en tid på dagen där du bara ägnar dig åt skrivning.

Läs billigt som pensionär

Äntligen tid för att läsa! Kanske har du gått ett helt yrkesliv och bara längtat efter långa fria dagar att sjunka in i en god bok. Som pensionär har du alla möjligheter att checka av titlarna på att läsa-listan och med hjälp av någon av de seniorrabatter som kan hittas online behöver läsningen inte bli en dyrbar hobby.

 

Ett tips för att hitta en bra deal för böcker och läsning är att kolla in sajter som https://seniordeal.se/ där du kan hitta inte bara bokrelaterade rabatter utan även erbjudanden som kan hjälpa dig få ned många olika kostnader kring exempelvis hälsa, mobilabonnemang, glasögon och annat. Även om du följt guider om knep för att få så hög pension som möjligt är pensionen oftast mindre än vad du tidigare är van att tjäna, så en bra rabatt är aldrig fel!

 

Du har säkert redan en hel hög med boktitlar du vill sätta tänderna i, men om du vill känna dig med i tiden kommer här tips på två nyutgivna böcker du verkligen borde läsa. Att ha gått i pension innebär såklart inte att du inte är intresserad av att hänga med i samtidslitteraturen! Du själv må vara en klassiker, men den hyllan behöver du inte begränsa din läsning till.

 

Mats Strandbergs Konferensen är perfekt för dig som vill känna dig nöjd med att ha pensionerat dig från arbetslivet. Den konferens Strandberg skickar sina karaktärer på är nämligen en riktigt skrämmande historia med ond bråd död på schemat. ”En blodig thriller om den värsta teambuildingen någonsin” – det här är en riktigt läskig skräckroman för dagtidsläsning!

Senaste året största debutantsensation måste sägas vara Lydia Sandgren och hennes roman Samlade verk. Augustprisvinnare 2020 och av Aftonbladet beskriven som ”700 sidor litterär lyskraft”. I Samlade verk möter vi en konstnärsvärld i 1980-talets Göteborg, en riktig nostalgitripp alltså. Romanen behandlar frågor i fältet mellan fiktion och sanning, ett grepp som verkligen ligger i tiden.

Författarutbildningar i Sverige

Det finns många som drömmer om att skriva en bok, att bli den nästa J.R.R. Tolkien eller Stephanie Meyer och få sitt verk inte bara läst av miljoner men även kanske adapterat till film och TV. Men hur gör man egentligen för att skriva en bok? Var ska man ens börja? Som tur är finns det flera utbildningar i Sverige för den som vill ha hjälp.

Varför utbildning?

Behövs det verkligen utbildning för att bli en författare? Både ja och nej. Det är absolut möjligt att skriva en bok utan att ha gått en författarutbildning, men chansen att det blir en riktigt bra bok ökar med en gedigen utbildning i ryggen. Genom en utbildning får du snabbare tillgång till författarverktyg som annars kan ta flera år att lära sig på egen hand. Du får också tillgång till lärare och skolkamrater som snabbt kommer kunna ge respons på det du skriver, respons som också är konstruktiv och faktiskt hjälper dig framåt.

Var finns utbildningarna?

Författarutbildningar finns på flera platser i Sverige och i flera olika nivåer och längder. Många folkhögskolor har författarlinjer och även kortare sommarkurser. För den som inte har fullvärdiga gymnasiebetyg eller den som verkligen vill fokusera på skrivandet och inte högskolepoäng är det ett bra ställe att börja. Det finns dock även flera linjer på högskolenivå, dels som akademiska linjer men även konstnärliga som specialiserar sig på exempelvis teater- och filmmanus. För att komma in på högskola eller universitet kan det dock vara bra att först ha gjort högskoleprovet för att öka sina chanser att komma in. Med ett godkänt högskoleprov hamnar du som sökande i båda de kvoter av sökande som högskolor och universitet accepterar elever från.

Vad lär man sig?

På en författarutbildning kommer du att få gedigna kunskaper i det svenska språket. Beroende på vilken typ av skola du går och vilken längd utbildningen har så kommer du få testa på olika genrer och skriva både längre och kortare projekt antingen själv eller tillsammans med andra. Vid vissa skolor finns det även samarbeten med andra program vilket möjliggör exempelvis en uppläsning av dikter, filmatisering av manus eller uppsättning av en pjäs. Utöver själva skrivandet kommer du även att få lära dig att ge och ta emot konstruktiv kritik och vid högskolestudier även hur du kan bedriva forskning inom litteratur och det svenska språket.

Många skolor har sina egna inriktningar som kommer att påverka utbildningens utformning. Vissa kanske riktar sig mer mot reklam och kommunikation medan andra är helt konstnärligt inriktade och fokuserar all sin tid på ett stort romanprojekt. Möjligheterna är oändliga för den som vill lära sig.