Så blir du en författare

Att skriva den bok som blir nästa Harry Potter eller Da Vinci-koden är något som många drömmer om. Men många låter författardrömmen bara vara en dröm eftersom det kan kännas svårt att ens börja skriva och det kan kännas hopplöst att få den publicerad. I det här inlägget får du därför tips på hur du kan bli en författare.

Läs mycket

För att bli författare krävs det att du har god kännedom när det kommer till texter och böcker överlag. Läs mycket böcker och lägg märke till hur dina favoritförfattare uttrycker sig och hur deras böcker är uppbyggda.

Skriv mycket

Du kan ta inspiration från andra författare. Men för att bli en skicklig författare behöver du hitta ditt eget språk. Därför är det bra om du skriver mycket. Du behöver inte ständigt skriva på den bok du så småningom vill ge ut. Det viktiga är att du har igång skrivandet och det kan vara allt ifrån personliga dagboksanteckningar eller att fila på ditt personliga brev.

Ta hjälp

När du inte riktigt vet hur du ska uttrycka det du har i ditt huvud så kan du ta hjälp. Antingen genom att bolla idéer med en vän eller med en redaktör eller en lektör. Du kan också föreslå att du och en skrivande vän ska skriva boken tillsammans. Det finns ju ett flertal kända författarpar.

För att du ska ha fullt fokus på att skriva din bok kan det vara en bra idé att låta någon annan skriva andra saker. Till exempel dina ansökningshandlingar inför att du ska söka ett nytt jobb. Några som kan hjälpa dig med det är Cowrite, de har en teknik som tar fram ansökningshandlingar i form av CV och personligt brev automatiskt. När du använt tjänsten kommer du se hur en bra text ska se ut och ta inspiration i ditt skrivande.

Strukturera

För att få en färdigskriven bok krävs det att du vet hur du ska skriva den. Om du inte har en klar bild över när saker ska ske i boken är det svårare att få ner det i skrift. En bra idé är att lägga upp en tidslinje över händelserna i boken och när de ska ske. Att planera bokens struktur kommer göra det lättare att få färdigt boken och om du har en tidslinje kan du referera till den när du tappar bort dig bland händelserna.

Sätt upp mål

En annan sak som kommer hjälpa dig för att lyckas med din bok är om du sätter upp mål för ditt skrivande och för boken. Det kan till exempel handla om att du vill skriva ett visst antal ord per dag, ett visst antal kapitel i månaden eller när första utkastet till boken ska vara färdigt. När du har ett mål att jobba emot kan det kännas mer motiverande att skriva.

Gå en utbildning

Det finns massor av kurser som kan hjälpa dig att bli författare. Det finns bland annat olika skrivkurser och kurser i litteraturvetenskap.