Ljudbok, E bok, Bok?

Är du en bokmal? Bra, fortsätt då att läsa den här artikeln! Om du inte är det, läs ändå så kanske du upptäcker en helt ny värld av alltifrån historieberättande till fakta.

 

I dag läser vi på olika sätt. Vi läser böcker, vi läser e- böcker och vi lyssnar på ljudböcker. För att göra det sistnämnda på bästa sätt rekommenderas iphone hörlurar för bra ljud. Olika streamingstjänster konkurrerar med varandra och de två största i branschen, BookBeat och Nextory har tiotusentals olika böcker att välja mellan.

På biblioteket har du oändligt många böcker och bor du i en storstad så kan du reservera från stadens olika bibliotek och smidigt hämta ut böckerna på det bibliotek närmast dig eller varför inte låna en e- bok?

Om du känner att du har fastnat i ditt läsande, eller inte ens börjat, följer en lista på fyra klassiker och böcker som blivit väldigt uppmärksammade de senaste åren, hoppas du hittar något som faller just dig i smaken!

Karin Smirnoff har varit flitigt omnämnd för sin trilogi med böckerna ”Vi for upp till mor” , ”Jag for ner till bror” och ”Sen for jag hem”. Böckerna utspelar sig i glesbygden och behandlar på ett väldigt skickligt sätt de dysfunktionella relationer som kan finnas i en familj och släkt. Det är konflikter, missbruk och missförstånd och med en huvudperson som kämpar för att hålla samman den familj som finns kvar. Boken går under huden på karaktärerna och får en att både känna med dem och mot dem men alltid på ett ömsint sätt.

1984 av George Orwell, en bok om att ständigt vara under bevakning som är förklädd till omtanke för medborgare och mot oliktänkande som är en fara för det gemensamma och trygga samhället, eller? En bladvändare och alltid lika aktuell bok trots dess år på nacken.

Jonas Karlsson – det andra målet. Om du inte har upptäckt Jonas Karlsson än så är hans första novellsamling ”Det andra målet” den perfekta boken att börja med. Här får du följa med i människors vardag och hur de tillsynes vanliga händelserna utvecklas till att bli smått absurda. Ett måste att läsa.

För dig som är intresserad eller nyfiken på poesi finns Den svarta hunden av Les Murray och är en blandning mellan poesi och essäer. Man får följa med ner i Les Murrays mest djupa depressioner och hur han tacklar vardagen, allt beskrivet med en genomgående rak ton.

För den som varken föredrar bibliotek eller att lyssna på ljudböcker finns otaliga bokaffärer att besöka, både online och fysiska butiker. I dessa tider är det inte helt fel att stötta sin lokala bokbutik och samtidigt förkovra sig i en bra bok när det börjar skymma.

Trevlig läsning!