Författarutbildningar i Sverige

Det finns många som drömmer om att skriva en bok, att bli den nästa J.R.R. Tolkien eller Stephanie Meyer och få sitt verk inte bara läst av miljoner men även kanske adapterat till film och TV. Men hur gör man egentligen för att skriva en bok? Var ska man ens börja? Som tur är finns det flera utbildningar i Sverige för den som vill ha hjälp.

Varför utbildning?

Behövs det verkligen utbildning för att bli en författare? Både ja och nej. Det är absolut möjligt att skriva en bok utan att ha gått en författarutbildning, men chansen att det blir en riktigt bra bok ökar med en gedigen utbildning i ryggen. Genom en utbildning får du snabbare tillgång till författarverktyg som annars kan ta flera år att lära sig på egen hand. Du får också tillgång till lärare och skolkamrater som snabbt kommer kunna ge respons på det du skriver, respons som också är konstruktiv och faktiskt hjälper dig framåt.

Var finns utbildningarna?

Författarutbildningar finns på flera platser i Sverige och i flera olika nivåer och längder. Många folkhögskolor har författarlinjer och även kortare sommarkurser. För den som inte har fullvärdiga gymnasiebetyg eller den som verkligen vill fokusera på skrivandet och inte högskolepoäng är det ett bra ställe att börja. Det finns dock även flera linjer på högskolenivå, dels som akademiska linjer men även konstnärliga som specialiserar sig på exempelvis teater- och filmmanus. För att komma in på högskola eller universitet kan det dock vara bra att först ha gjort högskoleprovet för att öka sina chanser att komma in. Med ett godkänt högskoleprov hamnar du som sökande i båda de kvoter av sökande som högskolor och universitet accepterar elever från.

Vad lär man sig?

På en författarutbildning kommer du att få gedigna kunskaper i det svenska språket. Beroende på vilken typ av skola du går och vilken längd utbildningen har så kommer du få testa på olika genrer och skriva både längre och kortare projekt antingen själv eller tillsammans med andra. Vid vissa skolor finns det även samarbeten med andra program vilket möjliggör exempelvis en uppläsning av dikter, filmatisering av manus eller uppsättning av en pjäs. Utöver själva skrivandet kommer du även att få lära dig att ge och ta emot konstruktiv kritik och vid högskolestudier även hur du kan bedriva forskning inom litteratur och det svenska språket.

Många skolor har sina egna inriktningar som kommer att påverka utbildningens utformning. Vissa kanske riktar sig mer mot reklam och kommunikation medan andra är helt konstnärligt inriktade och fokuserar all sin tid på ett stort romanprojekt. Möjligheterna är oändliga för den som vill lära sig.