Svenska författare

Att krypa upp i fåtöljen med en pläd över benen, en kopp te i handen och en bra och efterlängtad bok är efterlängtat för många; en stund för sig själv, en stund att fly in i en annan värld. Många har gjort iordning en mysig läshörna hemmavid, en lugn och tyst vrå med fina tavlor och posters på väggarna, en mysig matta och bra läslampa för att verkligen kunna njuta. I Sverige har vi under flera århundraden haft förmånen att få läsa mångfacetterade författare och några klassiska författare, som är lätta att glömma bort i en tid av massproduktion, finner du nedan.

 

Dan Andersson

Daniel ”Dan” Andersson (f. 1888, d. 1920) var såväl författare som poet och gör avtryck än i vår tid med dikter och samlingar som ”Jungman Jansson”, ”Kolvaktarens visor” och ”Per Ols Per Erik”. En av anledningarna till hans popularitet, både då och nu, är hans gudssökan och naturmystik, något som du också kan få hos Desenio som erbjuder billiga tavlor online och som med sitt varierade utbud passar i alla hem. Naturmystik i svartvitt eller färg, klassiskt eller modernt. Genom tiderna har vi såväl kunnat lära känna Dan Andersson i film som höra nytolkningar av hans verk, bland annat i filmen ”En drömmares vandring” (1957) och genom Sofia Karlssons nytolkningar. Men många fler har tolkat honom, bland andra Staffan Hellstrand, Joakim Thåström och Hootenanny Singers.

Gustaf Fröding

Gustaf Fröding (f. 1860, d. 1911) är för många synonym med Värmland även om han också levde i Stockholm. Fröding var författare, poet och journalist och ville utmana sin samtid genom att ifrågasätta klassiska förhållningssätt och idéer. Bland annat genom diktsamlingen ”Stänk och flikar” (1896) med dikten ”En morgondröm”, vilken förlaget försökte att få honom att stryka och som fick honom åtalad (senare frikänd). Den erotiska kärleksdikten ska få oss att ifrågasätta vår syn på sexualitet, nakenhet och moral.

Några andra av Frödings mer kända verk är ”Det var dans bort i vägen”, ”Säv, säv, susa” och ”Strövtåg i hembygden”, den sistnämnda bland annat tack vare Mando Diaos tolkning.

Ivar Lo-Johansson

Ivar Lo-Johansson (f. 1901, d. 1990) bodde under största delen av sitt liv i Stockholmstrakten. Två av av hans mest kända verk, om man ska välja bland många, är ”Godnatt, jord” (1933) och ”Analfabeten” (1956). Lo-Johansson var aktiv i samhällsdebatten, främst gällande statarnas, de svenska romernas och de äldres levnadsförhållanden. Han bidrog till att statarsystemet avskaffades år 1945 och han har kommit att kallas såväl monumental som skandalös. Tack vare sitt sätt att skildra erotisk lust, ensamhet och kroppsarbete har han inspirerat många andra författare och han var en av 1930-talets mest lästa proletärförfattare. Lo-Johansson skrev ”Kvinnofabriken”, vilken inspirerat till filmen ”Tuppen” men också ”Godnatt, jord”, ”Bara en mor”, ”Kungsgatan” och ”Bödeln och skökan” har filmatiserats.